Bästa pilbågen 2024 – precist skytte med rätt båge

Du som någon gång har gått i tankarna att börja med pilbågsskytte bör läsa denna omfattande guide om den bästa pilbågen i test för 2020. Bågskytte är både underhållande och praktiskt på samma gång eftersom en pilbåge med fördel kan användas för olika slags jakt, precis som krutvapen. Även om det inte är lagligt ännu kan det mycket väl bli en verklighet längre fram, samt att många länder utanför Sverige tillåter jakt med båge idag.

Denna artikel om pilbågar innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Activeoutfit.

Inledning

Det är dessutom enkelt att träna upp sina färdigheter när det kommer till pilbågsskytte och många som börjar med att öva fastnar vid det och gör det till en hobby. Det är också tillåtet enligt lag att skjuta pilbåge på din mark eller tomt, även om du givetvis bör tänka med ett sunt förnuft när du använder ett jaktvapen. När det kommer till någon annans mark, eller till allemansrätten så får du inte skjuta med en pilbåge om du inte har tillstånd.

Du som vill syssla med pilbågsskytte och även avancera i dina kunskaper och utövande bör införskaffa tillbehör som en tab som skyddar fingertopparna, eller ett sikte samt pilfång för enkel förvaring av dina pilar.

I denna recension har vi plockat fram tre distinkta testvinnare i kategorierna Bäst & Billigast, Mellan och Premium. Vi har även med en joker som skiljer sig lite från mängden, men också utmanare till våra vinnare för att du ska få en bredare bild av vilka modeller som finns tillgängliga på den svenska marknaden.

Vinnaren i kategorin Bäst & Billigast blev Evelox EX1 Falcon Recurve, en billig men tålig pilbåge som levereras med pilar. Mellanklassens vinnare utsågs som Evelox EX3 Defender Compound Bow, en compoundbåge med ett trestegs hjulsystem, samt att den ger dig positiva fördelar som underlättar för dina lemmar tack vare hjulen som avlastar energin vid en spänd båge.

Premium kategorins vinnare var en rejäl båge, nämligen Evelox EX7 Fierce Compound Bow, storebrodern till mellanklassens segrare. Denna pilbåge riktar sig till dig som utövar bågskytte på en seriös nivå, dock precis under tävlingsskytte.

Jokern valdes ut också, samt att även den tillhör Evelox familjen. Den utsågs som Evelox EX1 Thord Compound Bow Set, en pilbåge som är tillverkad för barn i första hand. Den är dock ingen leksak och bör förvaras utan synhåll från unga barn och vi rekommenderar att den endast används när en vuxen är närvarande.

Vill du veta mer om våra testvinnare, men även deras utmanare? Då är det bara att fortsätta läsa nedan!

Evelox EX1 Falcon Recurve

Evelox EX1 Falcon Recurve

EX1 Falcon Recurve pilbågen är perfekt för nybörjaren som vill testa pilbågsskytte innan hen satsar på något rejälare. Denna båge kommer utrustad med allt du behöver för att börja med bågskytte, inklusive pilar, måltavla och armskydd.

Evelox EX3 Defender Compound Bow

Evelox EX3 Defender Compound Bow

Om du behöver en rejälare variant än den billigaste bågen i vårt test kan vi rekommendera Evelox EX3 Defender Compound Bow. Denna modell är en compoundbåge som innebär att den belastar mycket mindre än en recurvebåge, men den är också stabilare och robustare.

Bågen EX3 Defender Compound Bow väger dessutom endast 900 gram, samt att 2 pilar och pinnsikte medföljer. Du får också 3 stycken finger rollers och en rejäl pilbåge till ett rimligt pris.

Evelox EX7 Fierce Compound Bow

Evelox EX7 Fierce Compound Bow

Den absolut bästa bågen i vårt test var Evelox EX7 Fierce Compound Bow, en rejäl modell som imponerade på samtliga i vår testgrupp. Den är dessutom rimlig rent prismässigt, samt att den är anpassad för vuxna användare som är seriösa med sin nyfunna hobby.

EX1 Thord Compound Bow Set

EX1 Thord Compound Bow Set

Vår joker blev EX1 Thord Compound Bow Set, en utmärkt nybörjarbåge för barn. Den är tillverkad av glasfiber med ställbart pinnsikte och ergonomiskt grepp, samt att den endast väger 430 gram.

Med denna modell får du en prisvärd compoundbåge för de yngre användarna vilket exempelvis passar väl för de som vill komma igång med bågskytte innan de är gamla nog att ta jägarexamen.

Vem har störst behov av en pilbåge?

Att syssla med bågskytte är en välkänd hobby som delas av många utövare världen över, framförallt i de nordiska länderna där jakt traditionellt har tilltalat många. Hela familjen kan dessutom bli involverad i det eftersom alla kan delta på samma villkor.

Vi kan även spekulera kring pilbågsjakt och huruvida det kommer bli lagligt lite längre fram. I så fall är du också väl förberedd inför detta.

Hur kom vi fram till vilka pilbågar vi skulle testa?

Vi tog reda på vilka pilbågar som var populära idag, men läste också diverse recensioner på nätet. Vi fick gott om grundläggande information från flera nätbutiker som bland annat Outnorth.se där de allra bästa bågarna fanns enligt oss.

Hur valde vi ut bästa pilbågarna till respektive kategori?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland pilbågar

Efter noggranna analyser om vilka pilbågar som är bäst kunde vi till sist enas om vilka pilbågar som kunde utnämnas ”bäst i test” inom respektive kategori. Från bäst och billigast pilbåge till något dyrare och mer premium båge. Nedan hittar du våra recensioner av dessa pilbågar.

Bäst & billigast: Evelox EX1 Falcon Recurve

Bäst & billigast: Evelox EX1 Falcon Recurve

Vår favorit i kategorin bäst & billigast blev utan tvekan Evelox EX1 Falcon Recurve, en pilbåge som passar allra bäst för nybörjare. Detta är en så kallad ”instegsmodell” och även en traditionell båge som levereras med pilar, måltavla och armskydd.

Bågen har en bågstyrka på 4,5 kg och den känns riktigt stabil vid användning. Denna modell är tillverkad i glasfiber och cirkapriset för Evelox EX1 Falcon Recurve är endast 129 kronor vilket gör det till ett absolut kap utan att spräcka din budget.

Mellan: EX3 Defender Compound Bow

Mellan: EX3 Defender Compound Bow

Mellanklassens vinnare är en compoundbåge som är anpassad för nybörjare och juniorer, samt att den kan justeras enkelt om du vill ändra draglängden. Du hittar 24″ till 26″ i draglängd och den är således en smidig båge att justera när du behöver det.

Denna båge passar dock inte långa användare eftersom den rekommenderade längden är mellan 156 och 169 cm. Bågstyrkan är 20-29 lbs, längden 820 mm, samt att vikten är 900 gram.

När du inhandlar denna båge får du allt detta vid köpet:

Pilbåge, 2 stycken kompositpilar, ett pinnsikte, 3 stycken finger rollers, pilhylla, och koger.

Cirkapriset för mellanklassens vinnare EX3 Defender Compound Bow är 995 kronor och det är ett rimligt pris med tanke på att det är en avancerad modell som underlättar för användaren genom att avlasta energin tack vare hjulen i bågen.

Premium: EX7 Fierce Compound Bow

Premium: EX7 Fierce Compound Bow

Denna båge är tillverkad för den seriöse skytten som har som mål att börja tävla i pilbågsskytte, samt att du får full kraft i dina pilar tack vare compoundteknologin. Med en bågstyrka på 40-55 lbs får du en mycket kraftigare variant av mellanklassens vinnare, samtidigt som draglängden också förlängs med 27-29″.

Denna modell passar dig som är mellan 176 – 189 cm och klassas även som en vuxenbåge. Vikten på 1713 gram talar även för en rejäl båge som klarar av det mesta, men du får också ett fiberoptiskt sikte, 2 aluminiumpilar och en pilhylla på köpet.

Cirkapriset på 1 695 kronor för EX7 Fierce Compound Bow är dessutom överkomligt för de flesta som vill ha en riktigt bra pilbåge. Vi rekommenderar denna båge varmt och samtliga i testgruppen vittnade om hur stabil den kändes vid användning.

Joker: EX1 Thord Compound Bow Set

Joker: EX1 Thord Compound Bow Set

Vår joker är en barnvänlig variant som levereras med pinnsikte och ett konstruktionsmaterial av glasfiber. Denna båge är också en compoundvariant, dock väger den mycket mindre än de andra vinnarna och det är givetvis för att barn och juniorer ska orka skjuta med den.

Denna modell passar för alla som är under 155 cm långa, samt att draglängden är på 24″. Detta är dock ingen leksak och bör respekteras precis som ett vapen, något som du bör tänka på om valet faller på denna båge.

Cirkapriset för Evelox EX1 Thord Compound Bow Set är 495 kronor och den rekommenderas för juniorer som är lite mer seriösa med sina ambitioner. Även denna båge levereras med 2 kompositpilar, koger och armskydd.

Pilbågar som utmanar

Inte alla pilbågar kunde hamna på en vinnande postion och utses till bäst i test bland pilbågar. Det finns ändå ett par andra pilbågar som är väl värda att nämnas och ta en titt på om du ännu inte riktigt bestämt vilken pilbåge som du ska köpa.

VidaXl Compoundbåge

VidaXl Compoundbåge

Detta är en compoundbåge från VidaXL och är tillverkad för vuxna användare, alltså endast de som är över 18 år gamla. Bågen går att justera både när det gäller draglängd och dragvikt, samt att den kan användas med antingen 18 eller 22,6 kg i dragvikt.

Pilbågen väger 1,6 kg och den levereras med pilfång, en stabilisator, sikte samt 6 stycken fiberglaspilar. Cirkapriset är 2759 kronor vilket är något saftigt, och detta är även anledningen varför den finns med som utmanare och inte som testvinnare.

Evelox EX5 Strix Recurve

Evelox EX5 Strix Recurve

Evelox EX5 Strix Recurve är en recurvebåge som levereras som ett ”kit” med allt som behövs för att börja med bågskytte. Denna båge är dock anpassad för juniorer, däremot är den tillverkad för den mer seriösa användaren.

Cirkapriset för denna modell landar på 569 kronor vilket är billigt, dock inte för en enklare recurvebåge vilket resulterar i placeringen bland utmanarna och inte testvinnarna.

Frågor och svar om pilbågar

Innan du rusar iväg till närmaste jaktbutik för att köpa en ny pilbåge rekommenderar vi att du först tittar igenom våra svar på vanlig frågor relaterade till pilbågar.

Vilka slags pilbågar finns det på marknaden?

Du hittar både recurvebågar och compoundbågar där den sistnämnde är den som oftast används vid jakt utanför Sverige. Detta då det avlastar för användaren tack vare hjulen och kammarna som håller fast strängen. Utgångshastigheten är dessutom mycket högre eftersom du får ”hjälp” varje gång du skjuter iväg en pil.

En recurvebåge är däremot en mer traditionell variant som har använts i alla år, enda sedan vi människor lärde oss att jaga. Den kräver dock helt manuell användning och all din styrka används för att spänna strängen innan du avfyrar pilen.

De flesta tävlingar genomförs med dessa bågar och det finns både juniorbågar och stora och rejäla recurvebågar för vuxna.

Klassificeras en pilbåge som ett vapen?

Nej, men det finns fortfarande andra lagar som kan hindra dig att bära runt på en pilbåge på allmänna platser. En lag är bland annat knivlagen, tänk alltså alltid på att endast plocka med dig en pilbåge när du ska träna på skytte och förvara den alltid på en plats oåtkomlig för barn.

En pilbåge är alltså ett vapen även om den inte officiellt klassas som det.

Vem kan syssla med bågskytte?

Alla kan hålla på med bågskytte, oavsett ålder och storlek. Det är också det som är så roligt med denna hobby eftersom hela familjen kan bli engagerad i det.

Vilka slags pilar används?

Du hittar träpilar, kolfiberpilar, aluminiumpilar och glasfiberpilar idag. De har alla olika användningsområden, dock är kolfiberpilern den mest moderna av dem. Det är även lättare att få till ett rakare skott med en kolfiberpil än med andra pilar.

Varför är det bra med bågskytte om man jagar?

Jakt är en syssla som våra förfäder sysslade med för tusentals år sedan, och då använde de pil och båge för att fälla djur. Att skjuta med en pilbåge är naturligt och traditionellt, samtidigt som det är roligt på samma gång. Det är även alltid bra att öva på sina färdigheter eftersom du aldrig vet när du kommer behöva det.

Det finns även indikationer på att pilbågsskytte kan bli lagligt inom jakten i Sverige, dock vet vi inte exakt när detta kommer att ske. Det är dessutom lagligt i flera andra länder utanför Sverige och om du någon dag vill jaga djur med pilbåge rekommenderas det givetvis att du övar på att bli så skicklig som möjligt.

Sammanfattning

Nu har vi kommit till slutet av detta utförliga test av pilbågar där vi presenterat de pilbågar som just nu är bäst i test inom sin respektive prisklass. Från en riktigt bra men samtidigt billig pilbåge, till en något dyrare men mycket mer premium pilbåge. Nedan sammanställer vi vinnarna som blev bäst i test böand pilbågar i våra tester.

KategoriPilbågeCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastEvelox EX1 Falcon Recurve129 krActiveoutfit
MediumEX3 Defender Compound Bow995 krOutnorth
PremiumEX7 Fierce Compound Bow1,695 krOutnorth
JokerEvelox EX1 Thord Compound Bow Set495 krOutnorth

Källor